10 november lezing op het KNHS centrum

Rondje Educatie “Inzicht in het paardenbrein”

Je kunt een paard pas echt goed trainen als je weet hoe hij denkt en leert. Daarom organiseert de KNHS op donderdag 10 november a.s. een rondje instructie met als thema “Inzicht in het paardenbrein”. Tijdens deze avond legt Janina van der Drift, paardengedragscoach, uit hoe je je paard effectiever kunt trainen, door gebruik te maken van de juiste leertechnieken.

Aan de hand van praktische en herkenbare situaties legt Janina uit wat er in het hoofd van onze paarden omgaat tijdens de training. Wat gebeurt er als je een paard straft. Wat denkt het paard als je tegelijkertijd been- en teugelhulp gebruikt. Wat is de mentale impact van een stressreactie van het paard. Hoe vaak moet je een oefening herhalen, voordat een paard de oefening onthoudt.

De antwoorden die Janina geeft op deze en andere vragen, zullen er niet alleen voor zorgen dat je je paard beter traint. De inzichten die je tijdens deze avond krijgt geven jou meer controle en je paard minder stress tijdens de training. Dit zal direct een bijdrage leveren aan de veiligheid en plezier van het rijden.

Tijdens de avond staat Janina van der Drift stil bij de overeenkomsten en verschillen tussen het denkvermogen van het paard en dat van de mens. Vaak overschatten wij de intelligentie van het paard en verwachten teveel. Als je bijvoorbeeld weet dat hij maar een geheugen heeft van maximaal 10 secondes betekent dit dat je de training hierop moet aanpassen.

Ook zal Janina uitgebreid ingaan op de verschillende manieren waarop je een paard gedrag aan kunt leren. Door de juiste stimulans en beloning toe te passen kun je je paard namelijk veel effectiever trainen. Je zult leren hoe je operante en klassieke conditionering toe kunt passen in het rijden om je paard bijvoorbeeld lichter aan de hulpen te maken. Ook zul je technieken leren die je eenvoudig kunt toepassen om je paard gehoorzamer te krijgen, bijvoorbeeld voor het trailer laden of tijdens handelingen van de dierenarts.

Janina maakt in het trainen van paarden en ruiters handig gebruik van de manier waarop een paard leert en zijn natuurlijke gedrag. Hiervoor heeft ze zich verdiept in de gedragsleer. Dit geeft namelijk feitelijk inzicht geeft in de manier waarop paarden getraind zouden moeten worden. Ook heeft ze ruim 3 maanden stage gelopen bij Dr Andrew McLean, een internationaal gerenommeerde trainer en gedragswetenschapper uit Australië.

Het theoretische gedeelte wordt gehouden in de foyer en het praktijkgedeelte in de Prins Willem-Alexanderhal van het KNHS-centrum. Het rondje educatie begint om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 22.30 uur en de entree is € 15,- per persoon. Wil je de avond bijwonen, dan kan je je van tevoren aanmelden per e-mail accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.