Spontaneous Recovery

Gistermiddag reed ik op weg naar een leerling langs dit bizarre tafereel. Het water van de IJssel was bevroren. Door de woeste ijsschotsen was het normaalgesproken oer-Hollandse polderaanzicht in een grillig poollandschap veranderd. Ik moest even uitstappen om er een foto van te maken.

Paarden hebben dit soort foto’s niet nodig om hele mooie momenten of hele vervelende momenten te onthouden. Juist hele nare situaties, waarbij het paard veel vluchtgedrag vertoonde zal hij zijn hele leven lang niet vergeten.

Paarden leren context specifiek. Door hun goede geheugen onthouden ze ieder detail van een bepaalde situatie waarin ze iets nieuws aanleren. Dus niet alleen de reactie die jij aan het trainen bent, maar ook hoe de hele omgeving er op dat moment uitzag. Als een paard zich in angstige situatie verkeert, slaan ze de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden goed op in hun geheugen.

Met de juiste training kan je ervoor zorgen dat deze angstige herinneringen minder makkelijk door het paard opgehaald worden. Je overschrijft als het ware het geheugen met positieve herinneringen. Zo had ik een aantal weken geleden een leerling met een paard dat zich niet op de trailer liet laden. Het paard had negatieve associaties met trailer ontwikkeld, doordat het laden een paar keer goed fout was gegaan. Na een aantal trainingen lukte het niet alleen mij, maar ook de eigenaresse het paard rustig de trailer in te laten lopen. We waren alle drie tevreden.

Helaas kreeg ik een week geleden een mailtje van haar. Het paard moest naar de dierenarts en door de zenuwen was het niet gelukt het paard op de trailer te zetten, zoals wij geoefend hadden.

Onder ongunstige omstandigheden kan een paard zich de angstige momenten weer precies kan herinneren. Jammer genoeg ook het bijbehorende gedrag. Dit noem je “spontaneous recovery”.  Ook al hadden we super goed geoefend, de situatie bracht bij dit paard weer de herinnering naar boven dat de trailer iets heel engs is waar je absoluut niet in moet gaan. Misschien waren het de zenuwen van de eigenaresse of de aanwezigheid van een ongeduldige chauffeur? Het doet er niet toe de omstandigheden deden het paard weer in zijn oude gedrag laten vervallen.

Vandaar dat ik vanmiddag naar haar op weg was. Gelukkig was het probleem snel verholpen. We hebben het paard er even aan herinnerd hoe trailer laden rustig kan verlopen. Vanwege de kracht van “spontaneous recovery” is het essentieel te voorkomen dat je paard vluchtgedrag vertoond.

Wil je meer weten over “context specific learning”  lees dan mijn column “Foto’s plakken”. Of wil je weten hoe je vluchtgedrag bij je paard kan voorkomen of verhelpen
stel dan een vraag via info@janinavanderdrift.nl .

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.