Bezemloos de trailer op

De afgelopen weken hebben bij Andrew McLean behoorlijk wat groene paarden de revue gepasseerd. Hier betekent zadelmak maken niet alleen dat het paard gewend is aan het zadel en dat je min of meer op zijn rug kan zitten. Op het AEBC wordt een paard zadelmak verklaard als het zowel aan de hand als onder het zadel op de hulpen reageert. Er moet een rem en een gaspedaal op zitten, zodat je kunt stappen, draven en galopperen. Niet alleen in de binnen- en buitenbaan, maar ook tijdens een buitenritje of als je een sprongetje wilt maken. Ook leren we hier de jonge paarden om vastgebonden te staan (zonder te hangen) en te wennen aan een deken. Om hun ervaring zo compleet mogelijk te maken komt ook de hoefsmid en de tandarts langs. Wat absoluut niet mag ontbreken in de opleiding van het jonge paard is het laden op een trailer. Het interessante is echter dat de paarden die hier zadelmak gemaakt worden, meestal zonder problemen de laadklep op stappen. Dat is het resultaat van gedegen grondwerk.

Trailer laden is een kwestie van ervoor zorgen dat je paard goed te leiden is. Dus laat de bezem maar in de kast en hang de longeerlijn aan de wilgen. Wanneer je paard niet de trailer op wilt, dan moet je aan de slag met zijn grondwerk.

Zoals ik al eerder heb geschreven moet je ervoor zorgen dat je paard op lichte druk op het halster naar voren of achteren gaat. Als je je paard leidt mag hij alleen zijn benen bewegen, wanneer jij dat hebt gevraagd. Dit betekent dat hij je niet mag volgen, zonder dat jij dat hebt aangegeven. Als je dit grondwerk voldoende getraind hebt, dan kan je de proef op de som nemen en testen of je hem ook de trailer in kan leiden.

Dit gaat als volgt. Allereerst wil je zeker weten dat het paard onder “stimulus control” staat, in de buurt van de trailer. Sommige paarden zijn namelijk zo nerveus als ze een open trailer zien, dat ze nergens meer op reageren. Je begint dus met het beoordelen van je voor- en achterwaarts gaan. Ook check je of je paard rustig kan halt houden. Pas als je paard licht aan de hulpen is, kan je beginnen je paard te vragen 1 stap op de trailer te zetten. Dit doe je door druk op het halster uit te oefenen. Deze eerste stap op de laadklep herhaal je totdat deze het gevolg is van lichte druk op het halster. Voor de zekerheid houd je de zweep op zijn buik, zodat je kan tikken wanneer hij niet reageert of zelfs achteruit loopt. Hij mag namelijk absoluut niet achterwaarts rennen of op een andere manier de afstand tussen hem en de trailer vergroten. Vervolgens laat je hem een tweede stap zetten en deze stap herhaal je weer, totdat het vrij gemakkelijk gaat. Zo ga je stapje voor stapje de trailer op. Elke lichte stap beloon je uitvoerig, door even op de schoft te krabbelen of een snoepje te geven. In dit stadium hoef je je nog geen zorgen te maken of hij wel of niet recht de laadklep op loopt. Je kan je paard recht gaan richten als hij meerdere malen probleemloos de trailer is opgestapt. De terugweg van de laadklep af gaat hetzelfde; stap voor stap. Daarbij check je voortdurend of je paard op kan halt houden en dus niet de laadklep afstormt. Als je het idee hebt dat hij dat wel van plan is, laat je hem weer een pas voorwaarts zetten.

Als het goed is heb je nu je paard op lichte druk de trailer op en af geladen. Nu kan je kijken of hij in 1 keer de trailer op gaat. Zodra je voelt dat hij niet op lichte druk naar voren gaat, herhaal je dit plekje van de laadklep of trailer net zo lang, totdat het wel op lichte druk gebeurd. Als hij in 1 keer de trailer in is geweest, dan mag je tevreden zijn. Ik zou een volgende keer pas de laadklep dicht doen. Laat hem dan ook voelen dat er een boom achter zijn billen hangt, door hem meerdere malen in de trailer zachtjes achterwaarts tegen de boom te laten lopen. Als dit zonder problemen verloopt, kan je op een ander moment, bijvoorbeeld de volgende dag, ook met de trailer gaan rijden. Zorg ervoor dat je niet teveel op 1 dag wilt doen. Als iets niet lukt, ga er dan vanuit dat je te snel bent gegaan. Vraag jezelf af of de stap die je paard op de trailer maakte echt op lichte druk ging. Als de stap niet licht was, dan weet je dat je paard niet onder “stumulus control” stond, maar waarschijnlijk erg gespannen was.

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je denken. Ik weet uit ervaring dat een ouder paard dat al wat negatieve associaties met de trailer heeft opgedaan een trukendoos kan openen om niet de trailer op te hoeven gaan. Ik heb hierin veel van mijn eigen paard geleerd. Zijn trukendoos was groter dan die van Hans Klok. Wat ik vooral heb ervaren is hoe langer je de tijd neemt om “stimulus control” te krijgen, voordat je hem de trailer op wilt laden, hoe makkelijk hij de trailer op gaat. Besteed ook veel tijd aan het behouden van stimulus control. Als je ernaar streeft dat elke stap voorwaarts licht moet zijn, dan weet ik zeker dat je hem uiteindelijk de trailer in krijgt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.