Clinic Andrew McLean April 2013

Clinic Andrew McLean

Het was vorig weekend de derde keer op rij dat Andrew McLean weer in Rotterdam was om een clinic te geven. Voor mij is het toch altijd weer bijzonder. In de eerste plaats, omdat ik het geweldig vind dat ’s werelds grootste en bekendste wetenschapper op het gebied van paardengedrag de tijd neemt om een paar paardengekken in Rotterdam zijn methode eigen te maken. Maar ook, omdat ik, hoewel ik ruim twee jaar geleden drie maanden bij hem heb stage gelopen, toch altijd weer iets nieuws hoor. Zo word ik ook weer uitgedaagd om mijn paard weer duidelijker en nog vriendelijker te trainen en ook mijn leerlingen daar attent op te houden.

We begonnen de dag met een stukje theorie. Uiteraard legde Andrew uit hoe het paard leert en het verschil tussen de manier waarop mensen en paarden denken. We hadden hiervoor uitgebreid de tijd en Andrew nam ook de tijd hiervoor, want iedereen hing echt aan zijn lip. Wat mij echt kippenvel bezorgde was het verhaal over Helen Keller. Deze vrouw, doof en blind geboren, leefde in een wereld zonder perspectief, niet in staat om te communiceren. Als een levend kasplantje leefde ze van dag tot dag, altijd onder begeleiding. Intelligent als ze was vond deze vrouw samen met een fantastische leraar een manier om te praten, door aan te voelen welke trillingen haar stembanden maakten. Het geeft aan hoe belangrijk taal voor ons is. Het is goed je te beseffen hoeveel invloed taal op onze belevingswereld heeft; taal bepaalt onze realiteit. Het helpt onze gedachte te vormen, iets wat paarden niet kunnen.

De hersenen van het paard werken duidelijk anders dan die van ons. Met hun Recognition Memory, zijn zij niet in staat na te denken over zaken die niet op dat moment aanwezig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld niet plannen en fantaseren. Gelukkig maar, want wie weet wat ze dan met ons op hun rug hadden gedaan! Dit wetende durfde een aantal ruiters natuurlijk wel de praktijklessen aan.

De praktijk begon met grondwerk. Hiermee kun je het paard voorbereiden op het rijden door hem bijvoorbeeld scherper aan de hulpen te krijgen. Ook kan je het grondwerk gebruiken om bepaalde dingen te trainen die makkelijker aan de hand dan onder het zadel zijn aan te leren. Tijdens de clinic van Andrew werd er vooral veel aandacht besteed aan het achterwaarts. Dit is zo belangrijk, omdat je met achterwaarts gaan zowel de reactie als de spieren traint om overgangen terug te maken. Je traint als het ware je rem en dat is ontzettend goed voor de veiligheid e de controle. Het grondwerk werd ook ingezet om de paarden vlugger te maken in de voorwaartse reactie, de zijgangen te oefenen en ook om het paard niet te laten bewegen wanneer je niets vraagt. Dit heet parkeren en dat is een goede oefening om te checken of je je paard volledig onder controle hebt. Wanneer je paard ook aan de hand aan de hulpen staat en dus onvoorwaardelijk reageert wanneer je het vraagt om voor- of achterwaarts te gaan heb je ook een goed basis voor bijvoorbeeld trailer laden. Dit bracht Andrew meteen in de praktijk en binnen no time stond de normaal moeilijk te laden Rebel op de trailer.

Aan het einde van de avond en op zondag waren er privélessen. De nadruk lag ook in het rijden op de reactie van het paard op de teugelhulp. Om ook in het rijden een goede rem te hebben is er vrijwel door elke combinatie aan het achterwaarts gaan gewerkt. Overgangen draf halt en galop halt zorgden ervoor dat de paarden zowel beter aan het been werden als wel betere overgangen terug lieten zien. Bij sommige paarden kon je goed zien dat hierdoor de achterhand veel meer onder trad. Met de teugelhulp rem je niet alleen, maar stuur je ook. Daarom oefenden de combinaties ook de zogenaamde direct turn  en indirect turn. Hierdoor werd men bewust van de inwerking van de teugels en begrepen de ruiters ook het effect van de binnenteugel en de buitenteugel op de volte.

Al met al was het een geslaagde dag, getuige de foto’s. Namens Andrew wil ik iedereen bedanken voor de open houding, de leergierigheid, de fijne paarden en ook de super karakters van de ruiters en het publiek. Het is niet makkelijk om te horen dat de manier waarop je altijd hebt gereden niet zo effectief is en dan ook nog te besluiten te willen veranderen!  Voor sommigen was de clinic echt een Aha-Erlebnis en er zijn vorig weekend dan ook vele kwartjes gevallen. Nogmaals bedankt en hopelijk tot volgend jaar!

Clinic Andrew McLeanClinic Andrew McLeanGrondwerk clinic Andrew McLeanTheorie Clinic Andrew McLeanTrailer laden Andrew McLean

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.