Coaching

1 op 2 begeleiding van paard en ruiter

Een aantal keer per week train ik ruiters en hun paard aan huis. Hierbij beginnen we altijd met grondwerk, ongeacht het probleem. Mijn doel van de 1 op 2 begeleiding is het probleem voor zowel paard als ruiter op te lossen. Vandaar 1 op 2; paard en ruiter zijn even belangrijk.

Er bestaat een sterke relatie tussen de mate waarin een paard reageert op de hulpen onder het zadel en de mate waarin het zich correct aan de hand laat leiden. Probleempaarden reageren vaak onvoldoende op de basishulpen om voorwaarts en achterwaarts te gaan en halt te houden. Zowel onder het zadel als aan de hand. Doordat de hulpen niet duidelijk doorkomen, raken ze in de war en dit veroorzaakt ongewenst gedrag.

Ik gebruik dan ook grondwerk om de hulpen aan te scherpen om zo het probleemgedrag te verhelpen. In plaats van het afstraffen van verkeerd gedrag, bestrijd ik hiermee de oorzaak. Bij een paard dat bijvoorbeeld steigert of bijt, is het eigenlijke probleem vaak dat de rem niet (voldoende) werkt. Een bijtend paard doet namelijk vaak ook een stap voorwaarts. Dit is een voorwaartse beweging die jij niet onder controle hebt en dus een teken dat je rem niet goed werkt. Door ervoor te zorgen dat het paard aan de hand na lichte druk op het halster stilstaat en ook op lichte druk achterwaarts kan, verbeter je de rem van het paard aanzienlijk. Dit heeft direct effect op het probleem dat het paard onder het zadel vertoont. Dit basis grondwerk is zo belangrijk bij het voorkomen en verhelpen van gedragsproblemen dat je dit elke dag zou moeten doen, voordat je gaat rijden.

Zo heb ik gemerkt dat paarden die moeilijk laden, in de war zijn wanneer ze aan de hand worden geleid. Hun laadproblemen komen voort uit het feit dat ze vaak niet begrijpen wat de bedoeling is aan de hand, laat staan als ze ergens heen worden geleid waar ze absoluut niet naar toe willen, zoals een trailer. Hetzelfde geldt voor het niet kunnen stilstaan bij de hoefsmid.

De oplossing van elk probleemgedrag houdt in dat ik begin met het trainen van eigenaar en paard, om ervoor te zorgen zorgen dat het paard weer goed te leiden is. Dat betekent dat het paard op lichte druk voor-en achterwaarts moet kunnen. Ook moet hij of zij op lichte druk kunnen halt houden en stil kunnen blijven staan. Als je dit goed traint, heb je volledige controle over de benen en kan je beginnen met het oplossen van problemen. Maar veelal zijn de problemen al opgelost, als je het paard aan de hand onder controle hebt. In het oplossen van problemen gaat het om training en niet om onderdanigheid of dominantie (iets wat helaas vaak met geweld tot stand wordt gebracht).

Als ik met jou en jouw paard aan de slag ga, dan beginnen we meestal met twee à drie sessies grondwerk, voordat we beginnen met het oplossen van het probleemgedrag. Daarbij vind ik het belangrijk dat jij net zoveel controle over het paard krijgt als ik. Ik train dus mens en paard. Pas als jij zelf het paard onder controle hebt gaan we het probleem aanpakken. Ook in dit geval is het belangrijk dat ook jij het probleemgedrag kan corrigeren. Uiteindelijk moet je het namelijk allemaal zelf doen. Zo gaat het bij het trailer laden er niet om of ik het paard op de trailer krijg, maar of het jou ook lukt.paard en ruitercoaching

1 Reactie op Coaching

  1. Chantal Zijlmans-Meijer zegt:

    Hallo Janina, het is dat Milly het zei, ik had deze pagina nog nooit gezien. Nu wel , leuk!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>