De handen laten wapperen

Heel langzaam aan begint het weer iets beter te worden. Ik durf nog niet van lente te spreken, maar ik zie toch steeds meer paarden op de wei staan. Gehuld in een regendeken genieten ze met volle teugen van het gras, de buitenlucht en elkaar. Dat laatste heeft ervoor gezorgd dat mijn paard een kwart van zijn manen aan zijn buurvrouw kwijt is geraakt. Geen probleem, want ik offer graag zijn “good looks” aan zijn sociale contacten op.

Paarden zijn sociale dieren en onderling contact waarbij ze elkaar op de schoft of langs de manenkam krabben, is een manier waarop ze dit uiten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de hartslag van het paard daalt wanneer hij op de schoft wordt gekrabbeld door zijn soortgenoten. Maar ook door ons. De daling van de hartslag heeft een sterk ontspannende uitwerking op het paard en geeft hem een fijn gevoel.

Dit betekent dus dat je altijd een beloningsmechanisme bij de hand hebt. Je hebt geen snoepjes of wortels nodig om je paard een fijn gevoel te geven. Simpelweg krabbelen op de schoft werkt al belonend voor hem. Vaak zal hij je laten merken dat hij het fijn vindt, door zijn hoofd een beetje schuin te houden en licht extatisch te gaan kijken. Wanneer je niets bij je paard opmerkt dan krabbel je hem waarschijnlijk niet hard of lang genoeg. Probeer dit maar eens in plaats van het kloppen op de hals.

Het is goed bewust te worden van wat belonend en straffend werkt voor een paard en hier slim mee om te gaan. Een beloning stimuleert een paard om bepaald gedrag vaker te laten zien, terwijl straf er juist voor zorgt dat een paard specifiek gedrag minder vaak zal vertonen.

Als het krabbelen op de schoft belonend werkt, probeer je dan eens in te denken wat voor uitwerking het op je paard heeft wanneer je hem uit de wei haalt. Samen met zijn beste vriendjes staat hij lekker gras te eten, totdat jij hem komt ophalen om hem vervolgens eenzaam in een donkere box op te sluiten. Hij zal snel leren dat hij geïsoleerd wordt van zijn maatjes, wanneer hij naar je toe komt. Wetende dat paarden sociale dieren zijn, is dat geen beloning voor hem. Je zou niet vreemd moeten opkijken als je paard steeds moeilijker te vangen wordt.

Houd in de omgang met paarden continue in de gaten of jouw uitwerking op hem ervoor zal zorgen dat hij het gedrag vaker of juist minder vaak zal laten zien. Stel jezelf de vraag of jouw paard jouw handelingen als positief of negatief ervaart.

In ieder geval lijkt het me goed wanneer iedereen die deze zomer zijn paard van het land haalt de handen eerst flink laat wapperen. In de positieve zin dan. Begroet je paard door eens flink op zijn schoft te krabbelen en zorg ervoor dat hij van jouw aanwezigheid een fijn gevoel krijgt. Doe eens gek; geef hem ook dit fantastische welkomstonthaal als hij gewoon op de wei mag blijven staan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.