Over Janina

Effectief, veilig en stressvrij paarden trainen

In mijn omgang met paarden maak ik handig gebruik van de manier waarop een paard leert en zijn natuurlijke gedrag. Alleen met de juiste kennis van de mogelijkheden en tekortkomingen van het paardenbrein en inzicht in paardengedrag kun je paarden effectief, veilig en stressvrij trainen.

Ik heb mij in de paardengedragsleer verdiept, omdat dit feitelijk inzicht geeft in de manier waarop paarden getraind zouden moeten worden. Als ik had geweten wat ik nu weet, dan had ik veel fouten die ik met mijn eigen paard heb gemaakt niet hoeven maken. Toch ben ik dankbaar voor deze periode, omdat ik zo precies weet waar andere mensen tegenaan lopen bij het trainen van paarden. Dit heeft mij op het idee gebracht om andere mensen te helpen bij het trainen van hun paard.

Door de overeenkomsten en verschillen tussen het denkvermogen van het paard en de mens (en de misvattingen hieromtrent) te weten kan je een paard effectiever en ethischer trainen. Ik heb geleerd hoe je goed gedrag aanleert en ongewenst gedrag afleert, door middel van gewenning, operante conditionering en klassieke conditionering. Wat veel goede trainers in Nederland uit ervaring weten en ergens in hun hoofd hebben opgeslagen, vindt onderbouwing in Equitation Science. Hierdoor is deze methode uitermate geschikt voor ruiters die het paardrijden niet “van huis uit” hebben meegekregen.

Door de juiste training kan je een paard alles aanleren. Hiervoor hoef je in tegenstelling tot de Natural Horsemanship niet de taal van het paard te spreken. Een paard heeft namelijk totaal andere sociale structuren dan de mens en heeft feilloos door dat wij geen paarden zijn. Ik geloof dat paarden moeten net als honden getraind worden om goed gedrag te laten zien door middel van stimulus en beloning. De wetenschappelijke benadering van de paardensport spreekt mij zo aan, omdat dit misvattingen te lijf gaat. Een voorbeeld hiervan is dat ruiters hun paarden vaak menselijke eigenschappen toekennen (anthropomorphisme). Zij noemen hun paarden vaak moeilijk, dominant of niet werkwillig. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat dit impliceert dat paarden bewust gedrag vertonen om ons tegen te zitten en dit werkt straffen in de hand. Terwijl paarden slechts reageren op de stimuli (hulpen) die zij ontvangen. Paarden vertonen probleemgedrag wanneer zij in de war zijn, door de verkeerde signalen of zelfs tegenstrijdige signalen die wij hen geven.

Ik heb 3,5 maand stage gelopen bij Andrew McLean. Andrew McLean is een internationaal gerenommeerde trainer en gedragswetenschapper uit Australië. Andrew McLean is bestuurslid van de International Society for Equitation Science en heeft als spreker opgetreden tijdens het Global Dressage Forum. Voor het trainen van paarden neemt hij als uitgangspunt het leerproces van het paard en is daarmee bewust van het vermogen (en tekortkomingen) van het paardenbrein. Tineke, Imke en Joep Bartels wijden in de laatste druk van het boek “Bewuster paardrijden” ook een hoofdstuk aan zijn trainingsmethode.

Ik ben ORUN gediplomeerd (niveau 3) en mag hierdoor ook les geven op maneges met een veiligheidscertificaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>