Lezersvraag: Haflinger in rengalop door de bak

Afgelopen week kreeg ik weer een dringende lezersvraag binnen:

Ik heb een vraagje over onze Haflinger. Wij hebben haar net en ze staat nu twee weken bij deze nieuwe stal. Als mijn meiden, beide 11 jaar, rijden en ze zijn aan de andere kant van de bak, dan draait ze zich om, en gaat in rengalop naar de uitgang.
Ik heb haar al verschillende malen gestraft, maar ze blijft dit doen. Best gevaarlijk!
Ze doet het als ze alleen in de bak is, maar ook in het bijzijn van andere pony’s.
Ik wil dit gedrag héél snel uit haar hebben, maar hoe?

Wat opviel aan deze vraag is dat het onderwerp in de mail “straffen” was. Je kunt ook lezen dat de eigenaar het probleem heeft proberen op te lossen, door middel van straffen, maar dat dit tot op heden niet gelukt is. Waarom werkt straffen niet? Straffen is iets onaangenaams doen bij het paard in de hoop dat het paard bepaald gedrag dat je niet prettig vindt, niet meer doet. En daar zit precies het probleem. Je leert het paard met straffen helemaal niets nieuws! En vaak lokt het straffen een tegenreactie bij het paard uit. En als je niet oplet, kan dat zelfs beloond worden door een reactie van jou. Dan loop je zelfs de kans dat het een gewoonte gaat worden. Ik weet niet op welke manier het paard in het voorbeeld is gestraft, maar we weten in ieder geval wel dat het niet effectief is geweest. Laten we dus beginnen met het paard gewenst gedrag aanleren in plaats van het proberen iets af te leren.

Voor meer achtergrond informatie over straffen kun je ook een eerder geschreven column van mij lezen: http://www.janinavanderdrift.nl/de-corrigerende-tik/

De Haflinger in het verhaal rent naar de uitgang van de bak, ongeacht of ze alleen is of niet. In dit geval kan ik er voorzichtig vanuit gaan dat het paard geen verlatingsangst heeft, omdat ze het gedrag ook laat zien wanneer er andere paarden in de buurt staan. Gezien het feit dat ze ongevraagd gaat rennen is het in eerste belangrijk dat de Haflinger een hele goed rem krijgt. Dat is het eerste nieuwe gedrag dat ik haar aan zou leren. Ze moet onvoorwaardelijk leren langzamer te gaan of zelfs te stoppen wanneer de teugelhulp wordt gebruikt. Vervolgens leer je het paard ook aan dat ze alleen maar voorwaarts mag gaan op beenhulp. En niet op eigen houtje. Dit nieuwe gedrag zou ik het paard aanleren aan de hand en onder het zadel. Waarschijnlijk zal het paard namelijk ook niet altijd even goed aan de hand te leiden zijn. Bovendien merk ik uit ervaring dat een paard dat aan de hand luistert, onder het zadel vaak ook beter reageert.

In deze situatie, zeker met jonge ruiters, raad ik aan om goede instructie erbij te vragen. Het is voor de veiligheid van de combinatie belangrijk dat dit probleem op een goede manier wordt opgelost. Vanaf het papier blijft het lastig advies te geven, maar ik hoop in ieder geval wat richting te hebben gegeven.

Heb jij ook een vraag over jouw paard? Dan kan je me altijd mailen en zal ik proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.