Lezersvraag: Paard bijt. Hulp nodig

Gelukkig zijn er al best wat mensen die mij weten te vinden wanneer ze een probleem ervaren met hun paard. Zo krijg ik steeds meer vragen per mail binnen. Hoewel het uiteraard lastig is om de situatie van een afstand te beoordelen probeer ik deze mensen altijd wel met wat tips de goede richting op te helpen. Het liefst help ik iedere ruiter en elk paard graag persoonlijk, maar soms is dat niet mogelijk. Heb je zelf ook een vraag stuur mij dan een mailtje op info@janinavanderdrift.nl.

Van de week kreeg ik een mail binnen met als onderwerp: “Paard bijt. Hulp nodig”. In onderstaande mail de vraag:

Hallo Janina,

Bij ons op de manege hebben we een paard dat bijt zodra je bij hem in de stal komt. Ook tijdens het op zadelen of rijden wil hij wel eens bijten. Vooral in de stal is het het ergst. Hij strekt zijn hals en komt op je af of hij draait zich met zijn achterkant naar je toe.

Ik weet niet of dit angst is of juist dominant gedrag. Zijn oren liggen plat. Dat begint al met praten tegen hem. Dan gaan ze oren al plat en gaat hij met zijn tanden over zijn voerbak of de tralies.

Als ik bijvoorbeeld een broodje voer gaat het meestal wel goed, maar dan beloon ik zijn slechte gedrag.

Hem een stap terug laten doen, is lastig, want ik zou niet weten hoe.

Ook rijden verschillende mensen op hem, wat het ook niet makkelijker maakt.

Hij is de leider van de andere paarden op de manege. Misschien belangrijke info?

Hoe zou jij dit aanpakken?

Alvast bedankt voor je hulp.

 

Mijn antwoord:

Ik ga ervan dat het paard dat je beschrijft al een tijdje, misschien zelfs sinds je het paard kent, dit gedrag laat zien. Dat betekent dat het inmiddels een gewoonte is geworden. De oorzaak van zijn gedrag is hoogst waarschijnlijk niet aanwezig wanneer hij het bijtgedrag laat zien. Hij heeft zich zelf als het ware aangeleerd om zo te reageren op mensen. Sterker nog, dit gedrag wordt waarschijnlijk ook nog beloond doordat mensen logischerwijs een stapje terug doen als hij met zijn tanden op hem afkomt.

De reden van zijn gedrag is moeilijk te achterhalen. Ik wil je alleen meegeven dat sensitieve paarden het niet altijd makkelijk hebben op een manege. Met verschillende ruiters op hun rug, die niet altijd even vriendelijk of consequent zijn, kunnen sommige manegepaarden het zwaar hebben. Ze ervaren stress hiervan. Sommige paarden laten dit zien in stalondeugden (bijv. kribbenbijten, weven) of ander ongewenst gedrag, zoals bijten en bokken. Het komt vaak voor dat het gedrag zich buiten de context, waarin de stress wordt veroorzaakt, pas laat zien. Zoals bij het paard dat jij omschrijft in de box. Het gedrag komt dus niet voort uit dominantie, maar is een reactie op een langdurige stresssituatie dat het paard heeft ervaren. Ik heb al eerder een column geschreven over dominantie, waarin ik ook uitleg waarom we er niet van uit moeten gaan dat een paard dominant is: http://www.janinavanderdrift.nl/echte-paardenmensen/

Het paard bijt dus uit gewoonte wanneer het een mens ziet. Zoals iedere (slechte) gewoonte is dit moeilijk af te leren, maar niet onmogelijk.

We moeten dit paard nieuw gedrag aan gaan leren dat hij in plaats van zijn bijtgedrag kan laten zien. Op commando! Je schrijft dat het paard zich strekt om te bijten. Waarschijnlijk doet hij daarbij ook een pasje in je richting. Ik zou dit oplossen door het paard op commando achterwaarts te laten stappen. Hiervoor gebruik ik zelf grondwerk. Dat is lastig om nu uit te leggen, dus geef ik je een iets makkelijkere oplossing. Elke keer als hij zo naar je toekomt wanneer je hem benadert geef jij hem met een lang dressuurzweepje twee korte en zachte tikjes op zijn borst. Het is de bedoeling dat het vervelend is maar niet pijn doet en dat het paard reageert door achterwaarts te stappen. Zodra hij begrijpt dat hij achterwaarts moet voor de tikjes van de zweep geef je elke keer de stemphulp “terug” voordat je de tikjes geeft. Wanneer hij niet bijtend op je afkomt wanneer jij naar hem toeloopt, beloon je hem door hem uitgebreid op de schoft te krabbelen. Waarom op de schoft krabbelen? Lees dan eens: http://www.janinavanderdrift.nl/de-handen-laten-wapperen/

Als je dit kunt oefenen, dan leer je het paard iets aan, namelijk achterwaarts te gaan voor het commando “terug”, in plaats van dat je iets probeert af te leren. Je geeft het paard eigenlijk iets positiefs terug voor het negatieve gedrag. Ik moet er wel bij zeggen dat het trainen van bijtende paarden niet voor iedereen is weggelegd en je zeer voorzichtig te werk moet gaan. In dit geval zou ik het liefst een keer langs komen om je op weg te helpen. Ook het feit dat hij zijn kont naar je toedraait kan je voor positief gedrag inwisselen. Je kunt een paard aanleren om op commando met zijn voorhand naar je toe te komen.

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt. Ik vind het sowieso geweldig dat je het initiatief neemt om uit te zoeken hoe je het gedrag kunt oplossen. Heel veel succes hierbij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Lezersvraag: Paard bijt. Hulp nodig

  1. Jan Doornenbal zegt:

    Dank je wel Janina. Ik ga met je tips aan de slag en laat je de uitkomst weten. Het langs komen op de manege zal ik eerst moeten overleggen, het is natuurlijk niet mijn paard ;-) .

    Groeten,

    Jan