Oortjes naar voren?

Hoe weet je of je paard ontspannen is?

Ontspanning is ontzettend belangrijk bij het trainen van het paard. Het is het uitgangspunt om het paard te kunnen trainen, tegelijkertijd is het ook het resultaat van goede training. Maar hoe weet je of je paard ontspannen is?

Zowel tijdens het rijden als in de omgang zal een ontspannen paard een lagere hoofd hals houding hebben. Je zult zien dat de spieren in de onderhals zich ontspannen, terwijl de spieren in de bovenhals meer zichtbaar worden. Dat is een teken dat de rug van je paard ontspannen. Het paard drukt de rug dan niet weg, maar beweegt in ritme en houdt ook zijn staart losjes. Stiekem is dat natuurlijk ook het plaatje waar we naar streven in de dressuur.

We hebben allemaal geleerd dat een paard dat zijn oortjes naar voren heeft blij is. Terwijl het in werkelijk betekent dat het paard alert is op wat er voor hem gebeurt. Natuurlijk kan je paard tijdens het rijden wel even zijn oortjes naar voren doen, maar als dat langer dan drie passen duurt dan betekent het dat hij niet op jou let. Zijn oortjes hangen idealiter naar de zijkant of een beetje naar jou gericht. Ook het oog van het paard kan ons veel zeggen. Ontspannen paarden hebben een zachtere blik. Gespannen paard zetten grote ogen op en soms zie je zelfs het wit.

Is proesten nu wel of niet goed? Aan een druk snuivend paard kunnen we allemaal wel zien dat het gespannen is. Maar die lange diepe proest tijdens het rijden betekent juist dat het paard ontspant, vaak nadat hij gespannen is geweest.

De mond van het paard moet dicht zijn tijdens het rijden en ook gerimpeld zijn. De mond staat in directe verbinding met het gedeelte van de hersenen dat stress waarneemt, hierdoor kan je stress bij het paard heel duidelijk via de mond en de lippen waarnemen. Het is dan ook geen optie om de neusriem strakker aan te snoeren wanneer je paard tijdens het rijden zijn mond opent. Als dit gebeurt, zou je bij jezelf te raden moeten gaan wat de stress veroorzaakt. Het kan zijn dat je paard pijn aan zijn mond heeft en naar de tandarts moet of dat je teugelhulpen iets te grof zijn.

Met de juiste training zorg je ervoor dat je hulpen licht zijn en blijven en geen stress veroorzaken. Dit is de sleutel voor ontspanning. Houd dan ook Horse Logic in de gaten, want hier zul je de alle informatie vinden om je paard op de juiste manier te trainen.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.