Succes op Horse Event 2013

Vorig weekend heb ik geweldig genoten van het geïnteresseerde publiek op Horse Event. Gedurende drie dagen gaf ik twee demonstraties en alle dagen waren de toeschouwers enthousiast en stelde ze na afloop vragen. Ik vind het fantastisch dat steeds meer mensen zich willen verdiepen in paardengedrag en leertheorie en dit willen toepassen in de omgang en het rijden. Ik ben ervan overtuigd dat deze meer ethische omgang met het paard ons verder gaat brengen.

De eerste demonstratie ging over eenduidige hulpen, waarbij ik uitleg gaf hoe je ervoor kunt zorgen dat je hulpen licht zijn en duidelijk voor je paard. Ik zie namelijk steeds vaker dat de nadruk in het rijden op het aan de teugel rijden van het paard ligt. Aangemoedigd door sommige instructeurs gaan ruiters teugel en been tegelijkertijd gebruiken om ervoor te zorgen dat hun paarden in de gewenste krul lopen. Door het gebruik van tegenstrijdige hulpen stompen paarden niet alleen af, maar ze raken ook compleet in de war. Paarden kunnen niet zelf beslissen of ze nu de teugelhulp of de beenhulp moeten gehoorzamen. Helaas voor hen zelf luisteren ze dan maar vaak naar de hulp die het meeste pijn doet. Vaak is dat de teugelhulp, waarmee we druk in hun gevoelige mond uitoefenen. Tijdens mijn demonstratie gaf ik drie handige tips mee hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

De tweede demonstratie had als thema “Leren is herhalen”. Na een korte uitleg over het korte en lange termijn geheugen van het paard gaf ik praktische tips hoe je deze kennis in het rijden kunt toepassen. Met name bij het aanleren van een nieuwe oefening en het afleren van slechte gewoontes kun je hier gebruik van maken.

De Friese hengst Vincent met zijn amazone Bibi Westerhuis zorgde ervoor dat het publiek meteen kon zien hoe je alle aanwijzingen in de praktijk kon toepassen. Zo bleef het niet alleen bij theorie.

Wil je ook zo’n clinic organiseren bij jou op stal? Vraag dan naar de vele mogelijkheden via info@janinavanderdrift.nl


 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.