Totaalplaatje

NaPaard aan de teugelar aanleiding van het artikel over het aan de teugel lopen van het paard ontving ik via de Facebook pagina van Horse Logic een interessante vraag: “Janina, zou jij mij jouw visie op het op de voor- of achterhand lopen willen geven?”. Deze trouwe Horse Logic fan vroeg zich of je aan de hoofd-hals houding van het paard kunt zien of het paard op de voorhand of juist op de achterhand loopt.

Van nature draagt het paard 3/5 deel van zijn gewicht op de voorbenen en 2/5 op de achterbenen. Ga je vervolgens als ruiter op je paard zitten, dan komt jouw gewicht ook nog eens op de voorhand. Vandaar dat het zo belangrijk is om in het rijden ernaar te streven dat het paard zijn achterhand meer onder de massa brengt om zo meer in evenwicht te komen. Om daar te komen heb je absoluut aanleuning nodig (licht verende druk die het paard aanbiedt, als gevolg van de voorwaartse inwerking van de ruiter nadat hij contact heeft opgenomen).

Het paard is aan de teugel wanneer het op de rechte lijn recht blijft en in de wending licht gebogen. Het paard is kalm, gehoorzaam, harmonisch met de ruiter en heeft een beheerste drang naar voren. Dit is zoals de KNHS het voorschrijft en daar kan ik me wel in vinden. Als je paard gespannen is, ongehoorzaam en niet onder controle is, dan is hij niet aan de teugel.

Daar voegt de KNHS aan toe, dat een paard aan de teugel is als (afhankelijk van de graad van africhting en de gang) wanneer:

-          De achterhand in meer of mindere mate is ondergebracht

-          De hals vanuit de schoft meer of minder opwaarts is gebogen

-          De nek meer of minder is gebogen (neus nooit achter de loodlijn) en als hoogste punt met beide oren even hoog

-          Het paard met gelijkmatige teugeldruk is te rijden, zonder de mond te openen

-          Het paard gehoorzaam is aan de been- en teugelhulp

-          Het paard licht verheven beweegt

Om op de vraag terug te komen of je aan de hoofd-hals houding van het paard kunt zien of het op de voorhand of achterhand loopt, kan je het bovenstaande lijstje erbij houden. Is het paard aan de teugel, zoals boven beschreven, dan zal het ook meer gewicht op de achterhand brengen. Dus ja, de hoofd-hals houding is een belangrijk onderdeel van het aan de teugel zijn van het paard. Maar niet het enige. Het paard moet ook aan de hulpen zijn en gelijk op twee teugels lopen, zonder daarbij de mond te openen. Het paard kan als het waren in de krul worden getrokken, maar niet aan het been zijn. Of niet juist op de teugel reageren. Dan kan het zijn dat het paard voor het oog wel de juiste hoofd-hals houding heeft, maar niet zijn achterhand onderbrengt. Het gaat dus om het totaalplaatje. Zie je dat je paard in zijn natuurlijke houding staat, dus met zijn hoofd voor de loodlijn met weinig buiging in de hals, dan is er van nature nu eenmaal meer gewicht op de voorhand.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.