Verknipt

Column geschreven voor Bitmagazine:

Toen ik een jaartje of zeven was mocht ik op paardrijden. Zoals ieder ponymeisje was een eigen pony mijn grootste wens. Ik kreeg echter een konijn. Wat voor andere kinderen misschien een teleurstelling was, was voor mij een grote uitdaging. Ik had namelijk de verantwoordelijkheid voor een dier. Didactisch verantwoord als mijn ouders waren gaven ze mij bij het konijn ook een boek cadeau. Dit boek verslond ik natuurlijk, want mijn konijn zou het aan niets ontbreken. Zo wist ik al op zevenjarige leeftijd dat je de snorharen van je konijn nooit mag afknippen.

Zo was het vele jaren later voor mij niet meer dan logisch dat ik ook van de tastharen van mijn paard afbleef. Vol verbazing stond ik dan ook toe te kijken hoe mijn stalgenoten dit wel deden. Dat staat toch veel mooier op wedstrijd? Je bent toch verknipt als je de tastharen van je paard afknipt, dacht ik toen. Maar ik hield mijn mond.

Weer een aantal jaren later doe ik niet mijn mond open, maar mijn laptop om deze column te schrijven. Wat in Duitsland namelijk verboden is, is in de Nederlandse paardensport aan de orde van de dag. En daar moet het wat mij betreft afgelopen mee zijn.

De tastharen van het paard – en hiermee bedoel ik de haren rondom de neus en mond, maar zeker ook de ogen – zijn essentieel voor het paard om de afstand tot een object te schatten. De ogen van het paard zitten aan de zijkant van zijn hoofd, samen met zijn lange neus zorgt dit ervoor dat hij precies voor zijn neus niet kan zien. De tastharen heeft hij dus echt nodig om niet overal tegen aan te stoten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat paarden met afgeknipte tastharen meer kneuzingen aan het hoofd hadden na transport dan paarden bij wie de eigenaren de tastharen lieten zitten. De tastharen kunnen zelfs vibraties en dus geluid opvangen. Ook kunnen paarden met hun tastharen voelen of er elektriciteit op het draad staat. Een nogal praktisch instrument om een stroomschok te voorkomen.

Door het afknippen van de tastharen van je paard ontneem je het een zintuig. Misschien overdrijf ik, maar is het niet alsof je een blinde zijn stok ontneemt? Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat in het wedstrijdreglement wordt opgenomen dat het knippen van de tastharen van het paard verboden is. Tastharen mogen wat mij betreft ook niet een beetje bijgeknipt worden. Iemand die blind is, heeft toch ook niets aan een halve stok?

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.