Weet jouw paard wat je bedoelt wanneer je “braaf” zegt?

Volgens recent onderzoek zou er voor paarden geen verschil zijn tussen stemhulpen die gegeven worden met een harde, scherpe stem of stemhulpen die gegeven worden met een zachte stem. De paarden uit het onderzoek leerden niet sneller en voerden niet sneller een enge activiteit uit wanneer er met een zachte stem of met een harde stem tegen ze gesproken werd.

Voor het onderzoek werden 95 paarden getraind om over een tentzeil te stappen. Hierbij kreeg de helft van de paarden met een harde scherpe stem “Ophouden!” te horen en de andere helft kreeg op zachte toon “Braaf” ten gehore. Het resultaat van het onderzoek was dat er geen verschil was en alle paarden even snel over het tentzeil stapte.

Maakt het dan helemaal niets uitmaakt wat je tegen een paard zegt? Ja en nee. De onderzoekster zelf gaf ook al dat zij denkt dat paarden het verschil tussen harde en zachte tonen wel kan aanleren. Hoe zit dat dan?

Stemhulpen zijn klassiek geconditioneerd. Klassieke conditionering is bekend van Pavlov’s experimenten, waarbij honden die een bel hoorden en vervolgens te eten kregen na verloop van tijd al ging kwijlen als ze de bel hoorden. De bel betekende initieel niets voor ze, maar ging later het eten voorspellen. Er onstond een associatie tussen de bel en het eten. Zo werkt het ook met je stemhulpen. In eerste instantie betekent een stemhulp niets voor een paard. Wanneer je de stemhulp echter koppelt aan een prikkel die wel iets voor ze betekent krijgt je stemhulp waarde.

Wanneer jij altijd nadat je braaf zegt, je paard een betekenisvolle beloning geeft, zoals een lekkere krabbel op de schoft of een snoepje, zal hij na verloop van tijd na het horen van het woord “braaf” een fijn gevoel krijgen. Hij koppelt namelijk die krabbel of het snoepje aan het woord. Als jouw paard altijd een tik, schop, of ruk in zijn mond krijgt wanneer jij zegt “Ophouden!”, dan zal hij na verloop van tijd een onprettig, zo niet stressvol, gevoel krijgen wanneer jij “Ophouden!” zegt. Onbewust verwacht jouw paard namelijk die tik, schop of ruk, wanneer jij dat zegt.

Dus het maakt wel degelijk uit wat je tegen je paard zegt, als je de stemhulp hebt bekrachtigd. Het maakt echter niet uit wat je tegen je paard zegt of op welke toon, als daar consequent dezelfde prikkel aangekoppeld wordt. Wanneer jij altijd je paard op een boze toon voor varken uitmaakt, maar direct daarna steevast je paard een snoepje geeft, dan kan je er donder op zeggen dat jouw paard een fijn gevoel krijgt wanneer jij “Varken!” naar hem toe sist.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.